Participa a Oikocredit! Selecciona la regió on vius

Tancar la finestra
Sevilla Catalunya Euskadi

Què són les Associacions de Suport?

Les Associacions de Suport a Oikocredit són col·lectius de persones voluntàries constituïdes legalment en forma d'associacions sense ànim de lucre. Els socis i sòcies d'aquestes associacions duen a terme tasques de sensibilització i difusió de la missió d'Oikocredit i són una part molt important de l'organització. Les Associacions de Suport són sòcies directes de la cooperativa Oikocredit Internacional, i com a tals, representen en ella a tots els seus socis i sòcies de l'estat espanyol. Actualment existeixen 3 Associacions de Suport: Euskadi, Catalunya i Sevilla.

També existeix un grup de voluntariat actiu a Madrid (pots trobar més informació sobre aquest grup i les seves activitats a: www.madrid.oikocredit.es.)

Catalunya
Cerca

1. El sistema financer i la banca ètica

 • T'has preguntat mai on van els diners que poses al banc?

  Quan poses diners en un banc, aquests diners no es queden al banc. El banc no els guarda esperant que els necessitis, sinó que els inverteix en empreses o persones que els necessiten i així en treuen una rendibilitat.

  More questions
 • En quin tipus d'empreses inverteixen els bancs els nostres diners?

  Els bancs convencionals inverteixen els nostres diners en tot tipus d'empreses de les quals puguin obtenir rendibilitat. Això també inclou empreses petrolíferes, indústria armamentista, empreses que practiquen l'explotació infantil, empreses que contaminen el medi ambient... A més a més, moltes vegades els bancs inverteixen grans quantitats de capital en projectes especulatius, com ara el que va causar la bombolla immobiliària.

  More questions
 • Quins bancs inverteixen en aquest tipus d’activitats?

  Segons l’informe de SETEM “Negocios Sucios. Bancos españoles que financian armas”, del 18 d’abril de 2011, que analitzava les inversions en empreses d’armes controvertides (armes químiques, mines antipersona, armes d’urani, armes biològiques…) per part de cadascun dels 80 grups bancaris que tenien seu a Espanya, es destacava que:

  1) El BBVA era el banc espanyol amb major activitat en finançament de companyies productores d’armes controvertides. Els fons d’inversió gestionats pel BBVA posseïen accions de 12 productors diferents d’armes i bons de 2 companyies més.

  2) Santander ocupava la segona posició, amb fons d’inversió que posseïen accions en 13 companyies productores d’armament.

  3) BANKIA era el tercer banc amb major activitat en finançament de companyies productores d’armes controvertides a Espanya. Els seus fons d’inversió posseïen accions de 8 productors diferents d’armes.

  4) Banc Sabadell ocupava la quarta posició, amb accions en 7 productors d’armes diferents.

  Aquests no eren els únics bancs que financen aquest tipus d’activitats: també La Caixa, Bankinter, Catalunya Caixa, Banco Popular o Ibercaja entraven en aquest grup. D'altra banda, Santander, BBVA, Bankia, Banco Popular, Banc Sabadell, Catalunya Caixa, CaixaBank, Banesto i Bankinter eren (i encara són en molts casos) alguns dels bancs més cruels a l'hora de desnonar famílies de casa seva.

  Al mateix temps, recordem que el sistema financer espanyol ha rebut un total de 61.495 milions d'euros públics com a rescat, dels quals només se n'ha retornat el 4% i ja es compten com a perduts de forma irreversible un total de 26.000 milions arrel de les subhastes de Catalunya Banc, Banc de València, Banco Gallego i Nova Caixa Galicia Banco.

  Per què gran part de la societat no és conscient d’on els bancs inverteixen els seus propis diners?
  Els bancs convencionals no volen que aquesta informació surti a la llum, i de fet fan tot el possible perquè no hi surti. L’opacitat en les inversions de la banca convencional és una constant que es repeteix en tots i cadascun d’ells, emparats en l'anomenat "secret bancari".

  More questions
 • Però els bancs convencionals també inverteixen en obra social...

  Els bancs convencionals tenen departaments de Responsabilitat Social Corporativa, amb els quals busquen donar una imatge de banc responsable i compromès amb la societat. Però és una contradicció invertir en temes socials i finançar a la vegada empreses productores d’armament, empreses que malmeten el medi ambient o fomenten l’explotació infantil.

  Però no tots els bancs són iguals.

  More questions