Participa a Oikocredit! Selecciona la regió on vius

Tancar la finestra
Sevilla Catalunya Euskadi

Què són les Associacions de Suport?

Les Associacions de Suport a Oikocredit són col·lectius de persones voluntàries constituïdes legalment en forma d'associacions sense ànim de lucre. Els socis i sòcies d'aquestes associacions duen a terme tasques de sensibilització i difusió de la missió d'Oikocredit i són una part molt important de l'organització. Les Associacions de Suport són sòcies directes de la cooperativa Oikocredit Internacional, i com a tals, representen en ella a tots els seus socis i sòcies de l'estat espanyol. Actualment existeixen 3 Associacions de Suport: Euskadi, Catalunya i Sevilla.

També existeix un grup de voluntariat actiu a Madrid (pots trobar més informació sobre aquest grup i les seves activitats a: www.madrid.oikocredit.es.)

Catalunya
Cerca

Presentació del Baròmetre de les Finances Ètiques 2018

Presentació del Baròmetre de les Finances Ètiques 2018

Barometre-FInances-Etiques-2-768x513.jpgdilluns, 28 de d’octubre de 2019

Les finances ètiques es consoliden, recollint 2.211 milions d'euros d'estalvi i concedint préstecs a l’economia real per valor de 1.474 milions d’euros.

En el marc de la passada Fira d'Economia Solidària de Catalunya (FESC) celebrada a Barcelona els passats 25 a 27 d'octubre, es va presentar el Baròmetre de les Finances Ètiques i Solidàries 2018, que mostra l’evolució del sector en l’estat espanyol durant l’últim any.

Des de l’Observatori de les Finances Ètiques coordinat per FETS s’ha reforçat la importància d’unes finances ètiques que aposten per la promoció de projectes amb un clar impacte social i ambiental positiu i que, al mateix temps, estan integrades en les diferents xarxes locals, estatals o internacionals de les finances ètiques.

El coordinador de l’Observatori, Sergi Salavert, ha destacat de l’informe que “l’evolució de les finances ètiques a Espanya continua sent positiva”, destacant sobretot els préstecs concedits per les entitats de finances ètiques a Espanya, que han passat de 1.267 milions d’euros a 1.474 milions el 2018, incrementant-se un 16,31%.

També, segons dades de l’informe, aquest increment del volum de préstecs de les entitats financeres ètiques a l’economia real, ha explicat Sergi Salavert, “contrasta amb les xifres de l’evolució dels préstecs concedits per les entitats convencionals en l’estat espanyol”.

Segons l’informe, presentat per la Nina González i la M. Antònia Bartolí, coordinadora i presidenta de FETS, respectivament, la taxa de morositat de les entitats de finances ètiques va ser del 1,68% el 2018, considerablement inferior a la de la banca tradicional, que va tenir una taxa de morositat del 5,81%.

El nombre de persones usuàries s’ha reduït un 2,58% però tot i aquesta disminució, el capital social de les finances ètiques s'ha continuat incrementant, arribant als 191 milions d’euros, fet que suposa un creixement del 6,45% respecte a l’any anterior.

Les entitats de finances ètiques amb presència a l’estat financen projectes tant d’àmbit estatal com internacional. A Espanya, el sector més finançat amb un 40,64% és el mediambiental, seguit pel sector social (22,84%) i el cultural (14,41%). L'altre 22,11% es tracta de finançament a particulars i administracions públiques. A l'àmbit internacional, el 76,16% dels préstecs es fan mitjançant microcrèdits, juntament amb Institucions Microfinanceres locals (IMF) de països del Sud Global.

El sector assegurador, tot i passar força desapercebut als mitjans de comunicació o a l'imaginari col·lectiu de la major part de la ciutadania, és també una peça clau dins el sector financer. Per incloure'l al Baròmetre s’han fet servir com a referència aquelles entitats registrades amb el Segell Europeu EthSI d’assegurances ètiques. Segons l'informe, aquestes entitats gestionen un volum de primes de 637.753.230 euros i tenen inversions per un valor de més de 1.630 milions d’euros.

Barometre-Finances-Etiques-Fiare-Banca-Etica-4-768x513.jpg

Durant la presentació del Baròmetre a la FESC, representants de les principals entitats de finances ètiques van reflexionar sobre els reptes de futur del sector al nostre país:
En David Díaz de Quijano, coordinador d’Oikocredit Catalunya, va explicar que “Les finances ètiques hem guanyat acceptació social i popularitat i això ha fet que altres entitats financeres convencionals es comencin a interessar pel tema, encara que la majoria de les vegades és més màrqueting i greenwashing que no pas fets reals i honestos” i va afegir “Malgrat el repte de treballar en un entorn amb tipus d’interès extremadament baix, des d’entitats com Oikocredit hem continuat remunerant les aportacions dels nostres socis i sòcies inversors, sense oblidar l’impacte social de la nostra activitat”.

Per la seva part Alessandro Celoni, director de Fiare Banca Etica, va expressar que “És molt més important la cooperació i col·laboració entre les entitats de finances ètiques que la competència”. Per altra banda va parlar també de la transparència i l'impacte social, destacant que “Coneixem molt bé als nostres clients, sabem qui són i per a què volen els diners, la qual cosa es tradueix en una baixa morositat”.

La Marion Guillon de Coop57, va recordar que les finances ètiques es basen en la confiança i la transparència, i respecte als desafiaments futurs va alertar: “Hem de contrarestar la destrucció del planeta que estem vivint. És un dels reptes de l’economia Social i Solidària”.

Finalment, l'Alfonso Bolado d’Arç Cooperativa, va exposar que “En l’actualitat les primes de les assegurances ètiques i solidàries suposen ja l’1% del volum total del sector assegurador espanyol”, tot reivindicant un model d'assegurança social, ètica i responsable, que recuperi el seu sentit com a instrument per a la comunitat.

> Descarrega el Baròmetre de les Finances Ètiques 2018 complet aquí

« Enrere